Weer een nieuw jaar! Diaan en ik  wensen iedereen een gezond en gelukkig 2017!

De decembermaand is voor ons meestal niet zo hectisch als voor andere collega’s. We kunnen gewoon een break nemen tussen Kerst en Oud en Nieuw.

De machines hebben een beurt gekregen en zijn voorzien van nieuwe lampen. Een zag er slecht uit. Zoals je op bovenstaande foto ziet is deze zwart geblakerd en vol met kalkaanslag.

IPL Meter

Een lamp vervangen is trouwens best lastig. Het is geen rocketscience, maar door de vele slangen en draden heb je bijna geen ruimte is zo’n handstuk. Vaak moet je het e.e.a. los solderen om erbij te kunnen. Daarna weer alles vast solderen en controleren op lekkages. We maken meteen van de gelegenheid gebruik om gelresten met name op en rond het saffierglas en koelelement te verwijderen.
Nadat het handstuk in elkaar gezet is wordt deze zorgvuldig getest. Vervolgens meten we de sterkte van de nieuwe lamp met onze IPL sterktemeter. Het is handig om te weten hoeveel energie er uit de lamp komt zodat de machine instellingen daarop aangepast kunnen worden.

Eigenlijk zou iedereen die met dit soort machines werkt zo’n meter moet hebben.

Als je geen meter hebt kijk je naar de tellerstand. Elke leverancier geeft een indicatie hoeveel flitsen een lamp meegaat. Is de tellerstand bereikt, moet je de lamp te vervangen.

Afgaan op de tellerstand alleen is niet voldoende. Het vermogen van de lamp zal na verloop van tijd afnemen. Dit kun je compenseren door de machine wat hoger te zetten. Er komt een moment dat hoger zetten geen zin meer heeft. De lamp doet het gewoon, maar volgens de meter is het vermogen te laag. Tijd om te vervangen.

Maar goed, de klus is achter de rug. Onze machines zijn klaar voor 2017.

X

Dick.