Allereerst iedereen een goed en gezond 2020 gewenst!

19 December verscheen er een artikel in het AD over misstanden van een Beauty onthaarsalon. Ik noem het een “all you can eat” salon. Nog even voor wie dit fenomeen nog niet kent. Je betaalt eenmalig een bedrag en mag daarna “onbeperkt” behandelingen komen doen. Ja, je leest het goed. Inmiddels is deze toko failliet. Duizenden mensen zijn gedupeerd.

Nu wil ik niet alle salons over een kam scheren, maar kom op. Als iets op Marktplaats te mooi is om waar te zijn, gaan er als het goed is wel alarmbellen rinkelen. Een IPL of laser machine is geen speelgoed die je na een dagje cursus kunt gebruiken. Er zijn veel factoren die bepalen of een behandeling succesvol is.

Even een voorbeeld:

Een aanbieding die je in het verleden vaak tegenkwam. Full body behandeling. Eenmalig 199,- euro en net zo lang terug kunnen komen totdat alles weg is. Geweldige aanbieding toch? 12 tot 15 behandelingen is heel normaal. Zou dus komen op een kleine 17 Euro per behandeling!

Heeft dan niemand zich afgevraagd wat er gebeurt als er zich geen nieuwe klanten zich aanmelden, terwijl bijvoorbeeld huur, onderhoud en loonkosten gewoon doorgaan. Dit model werkt alleen als je een constante stroom van nieuwe klanten hebt. Zo niet. Over en sluiten.

Dit is niet nieuw. Toen wij in 2012 begonnen was er al sprake van. Zeer scherpe aanbiedingen te mooi om waar te zijn, om vervolgens na de 3e behandeling voor een dichte deur te staan omdat het bedrijf van de ene op de andere dag verdwenen was.

Groupon bijvoorbeeld werd strenger met de selectie en aanbieden van deals van ontharingssalons. Reken maar uit. Je verkoopt 50 pakketten van 200 euro. = 10.000. Je doet een paar behandelingen en vervolgens doek je de boel op. Het is vaker gebeurt!

Het is heel simpel. Laten we even BYE BYE HAIR als voorbeeld nemen. Zelfs met een praktijk aan huis en veel dingen zelf doen om kosten te besparen kunnen wij deze prijzen niet hanteren. Feit is dat wij veel klanten verloren hebben aan deze constructie. Feit is ook dat onze prijzen nauwelijks gestegen zijn sinds 2012.

Onze tip: Doe een keer een behandeling bij een andere salon, zodat je in ieder geval een vergelijking kan doen. Let bijvoorbeeld op de duur van de behandeling, hygiëne en de nauwkeurigheid van het flitsen. Soms vliegen ze eroverheen om zo min mogelijk flitsen te gebruiken per behandeling.

Wij horen verhalen van klanten die met een full body behandeling binnen 15 minuten weer buiten stonden. Een behandeling die bij ons minimaal anderhalf uur in beslag neemt. Ik bedoel maar.

Groetjes en misschien tot ziens,

Dick